HISTÒRIA

Pardinyes és un barri que ha crescut a la vora  de la vía del tren. Els treballadors de la RENFE organitzaven partits entre ells a les instal·lacions de la companyia, i distingien els equips entre els que jugaven de groc i els que ho feien de negre ( segurament els encarregats del carbó). Així van néixer els colors del club Bàsquet Pardinyes.
Fa 49 anys que una nena de 12 anys, en una pista de terra propera a la carretera de Corbins, va fer botar una pilota de drap i la va encistellar. Aquesta acció històrica és la imatge representativa de l’engegada del CB Pardinyes la temporada 1966-67, amb un equip infantil femení entrenat per Manuel Maroto i Vicenç, qui fou l’impulsor incansable del bàsquet al barri de Pardinyes, a l’extrem nord-est de la capital del Segre, darrera l’estació de trens, fet aquest gens gratuït, ja que foren els treballadors ferroviaris els qui varen inspirar els colors de l’entitat a semblança de les travesses que instal·laven, les populars franges grogues i negres. L’equip de noies de Manuel Maroto va seguir un periple basat en un entusiasme i convenciment a prova de tot, essent l’ensenya de l’entitat, anant complint anys i competint com a Cadets i Júniors i permetent que altres noies més joves seguissin els seus passos. Però la precarietat de recursos i noves incorporacions d’aquells temps va fer que al 1974 es llencés la tovallola i s’entrés en un període difícil , de letargia, que va veure la llum al 1978 de la mà de Daniel Garcia, professor del col·legi de Pardinyes i directiu del club de futbol, el CF Pardinyes, on organitzà la Secció de Basquetbol. L’objectiu fou clar, donar més oportunitats de practicar esport al jovent i els infants del barri, i a través de l’esport tenir cura d’un creixement amb més formació i més valors.
Jugadors al camp

A inicis dels 80 en Daniel Garcia amb Enric Roselló són els homes forts de l’entitat, la qual en pocs anys es va consolidant establint-se la secció masculina i la secció femenina, amb Enric Roselló I Alfred Badia al front de cadascuna d’elles, respectivament. Tenacitat, convenciment, entusiasme, pedagogia i difusió, fan que el Sènior femení, el “Pardinyes Zona Alta” entrenat per Alfred Badia, es proclami campió de Primera catalana i amb això semblava que s’entraria en una època de creixement però un daltabaix important talla les aspiracions. Una grau malaltia d’Enric Roselló, aleshores Director Tècnic, atura l’evolució i els plantejaments de progrés i s’arriba a la quasi desaparició. Però enfront les adversitats la gent de la casa va donar un cop de pit: Roberto Mesalles, Josep M. Castarlenas, Ermengol Tolsa i Badia, Jaume Gomis, Pere Nogués, Ivan Mayoral com a més destacats, varen donar estabilitat i normalitat en la tasca diària, aconseguint la supervivència de l’entitat fins l’any 2000 i l’engegada definitiva, acompanyats i sustentats de forma important per la Comissió d’Esports de l’Associació de Veïns del barri. Pardinyes feia sentir la seva veu i la seva força. Tots plegats tenen molt clara la funció i els objectius del club de bàsquet del bari: fomentar i promocionar el basquetbol amb atenció primordial a les categories de formació, de forma que jugant i divertint-se s’aconsegueix formar persones, cultivant l’esforç solidari, l’amistat i el compromís.

En la temporada 2011- 12, es van  celebrar els 45 anys de l’entitat, amb Ramona Cuenca de Presidenta, Rafa Santiago de Tresorer i Guillermo Mesalles com a Director Tècnic, al front d’un ampli ventall d’entrenadors, s’està vivint l’època més dolça de l’entitat, que s’ha consolidat ja fermament en el bàsquet lleidatà, en la ciutat de Lleida i en el seu barri de Pardinyes. Disposava durant la temporada 2011-2012 d’Escola de Bàsquet i de set equips en competició federada, des de Pre-Mini a Sènior.

Senior A Temporada 2011-2012 a Primera Catalana

amb una especial atenció cap el futur amb la col·laboració amb les escoles del barri, el CEIP Riu Segre, l’IES Josep Lladonosa i l’Escola La Mitjana, on el bàsquet és l’activitat extraescolar de referència, i on els fills dels antics jugadors/es comencen a seguir el camí i a estimar la samarreta groga i negra.

En la  temporada 2012-2013, va haver-hi  un canvi en la directiva , encapçalat per Jordi Mauri com a president; i també va haver-hi un canvi en la vessant de la direcció tècnica i esportiva del club, que va ha passar a ser coordinada per Ivan Macarulla. Per tant, el club va començar una nova etapa  amb il·lusió, serietat i compromís i amb l’equip Senior a la categoria de Copa Catalunya.

Durant la temporada 2012-2013, l’equip Senior A entrenat per Jorge Serna i que competia en la categoria Copa Catalunya, va assolir l’ascens de categoria a la lliga EBA i acumulava el cinquè ascens en els darrers sis anys.  En referent als equips de la base, l’equip Cadet Groc aconseguia proclamar-se campió Promoció de Lleida i  l’equip PreMini es proclamava campió Territorial de Lleida. També, l’equip Mini era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Infantil participava en la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals.

Senior A Temporada 2012-2013 Copa Catalunya

En la  temporada 2013-2014, l’equip Senior aconseguia la permanència a la lliga EBA en la seva primera participació en la història del club.  En referent als equips de la base, l’equip Mini Groc aconseguia proclamar-se campió  Territorial de Lleida i el 6è lloc al Campionat de Catalunya. També, l’equip PreMini era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Infantil participava en la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals. I per últim, l’equip Cadet Groc, durant la segona fase, competiria a la categoria Interterritorial.

Senior A Temporada 2013/2014 EBA

En la  temporada 2014-2015, l’equip Senior aconseguia la permanència a la lliga EBA en la seva segona participació en la història del club.  En referent als equips de la base, l’equip Mini Groc competiria a la categoria A-2 . L’equip Infantil Negre aconseguia proclamar-se campió categoria PreInfantil Territorial de Lleida i competiria a la categoria A-1. També, l’equip Infantil Groc aconseguia proclamar-se campió categoria Infantil Territorial de Lleida i perdia a les semifinals del Camiponat de Catalunya Infantil. També, l’equip PreMini Groc era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Junior Negre participava a la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals.

Senior A Temporada 2014/2015 EBA

En la  temporada 2015-2016, l’equip Senior no aconseguia la permanència a la lliga EBA en la seva tercera participació en la història del club, malgrat ser el millor equip de la segona fase de competició en el seu grup. En referent als equips de la base, l’equip Infantil Groc aconseguia proclamar-se campió categoria Infantil Territorial Nivell A de Lleida i competiria a la categoria A-1. També, l’equip Cadet Groc perdia a les semifinals de la Final a Quatre de la seva categoria. A més, l’equip Mini Groc era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip PreMini Groc participava a la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals.

Senior A Temporada 2015/2016 EBA

En la present temporada 2016-2017, l’equip Senior tornarà a competir per quart any consecutiu a la lliga EBA, però amb Gerard Encuentra com a nou entrenador del primer equip en substitució de Jorge Serna.  Per altra banda, el club tindrà 11 equips, 10 d’ells seràn dels equips de la base del club, des de la categoria Junior fins a l’Escola.

CATEGORIES

CatalanEnglishSpanish