Història

Pardinyes és un barri que ha crescut a la vora  de la vía del tren. Els treballadors de la RENFE organitzaven partits entre ells a les instal·lacions de la companyia, i distingien els equips entre els que jugaven de groc i els que ho feien de negre ( segurament els encarregats del carbó). Així van néixer els colors del club Bàsquet Pardinyes.
Fa 49 anys que una nena de 12 anys, en una pista de terra propera a la carretera de Corbins, va fer botar una pilota de drap i la va encistellar. Aquesta acció històrica és la imatge representativa de l’engegada del CB Pardinyes la temporada 1966-67, amb un equip infantil femení entrenat per Manuel Maroto i Vicenç, qui fou l’impulsor incansable del bàsquet al barri de Pardinyes, a l’extrem nord-est de la capital del Segre, darrera l’estació de trens, fet aquest gens gratuït, ja que foren els treballadors ferroviaris els qui varen inspirar els colors de l’entitat a semblança de les travesses que instal·laven, les populars franges grogues i negres. L’equip de noies de Manuel Maroto va seguir un periple basat en un entusiasme i convenciment a prova de tot, essent l’ensenya de l’entitat, anant complint anys i competint com a Cadets i Júniors i permetent que altres noies més joves seguissin els seus passos. Però la precarietat de recursos i noves incorporacions d’aquells temps va fer que al 1974 es llencés la tovallola i s’entrés en un període difícil , de letargia, que va veure la llum al 1978 de la mà de Daniel Garcia, professor del col·legi de Pardinyes i directiu del club de futbol, el CF Pardinyes, on organitzà la Secció de Basquetbol. L’objectiu fou clar, donar més oportunitats de practicar esport al jovent i els infants del barri, i a través de l’esport tenir cura d’un creixement amb més formació i més valors.

 

A inicis dels 80 en Daniel Garcia amb Enric Roselló són els homes forts de l’entitat, la qual en pocs anys es va consolidant establint-se la secció masculina i la secció femenina, amb Enric Roselló I Alfred Badia al front de cadascuna d’elles, respectivament. Tenacitat, convenciment, entusiasme, pedagogia i difusió, fan que el Sènior femení, el “Pardinyes Zona Alta” entrenat per Alfred Badia, es proclami campió de Primera catalana i amb això semblava que s’entraria en una època de creixement però un daltabaix important talla les aspiracions. Una grau malaltia d’Enric Roselló, aleshores Director Tècnic, atura l’evolució i els plantejaments de progrés i s’arriba a la quasi desaparició. Però enfront les adversitats la gent de la casa va donar un cop de pit: Roberto Mesalles, Josep M. Castarlenas, Ermengol Tolsa i Badia, Jaume Gomis, Pere Nogués, Ivan Mayoral com a més destacats, varen donar estabilitat i normalitat en la tasca diària, aconseguint la supervivència de l’entitat fins l’any 2000 i l’engegada definitiva, acompanyats i sustentats de forma important per la Comissió d’Esports de l’Associació de Veïns del barri. Pardinyes feia sentir la seva veu i la seva força. Tots plegats tenen molt clara la funció i els objectius del club de bàsquet del bari: fomentar i promocionar el basquetbol amb atenció primordial a les categories de formació, de forma que jugant i divertint-se s’aconsegueix formar persones, cultivant l’esforç solidari, l’amistat i el compromís.

En la temporada 2011- 12, es van  celebrar els 45 anys de l’entitat, amb Ramona Cuenca de Presidenta, Rafa Santiago de Tresorer i Guillermo Mesalles com a Director Tècnic, al front d’un ampli ventall d’entrenadors, s’està vivint l’època més dolça de l’entitat, que s’ha consolidat ja fermament en el bàsquet lleidatà, en la ciutat de Lleida i en el seu barri de Pardinyes. Disposava durant la temporada 2011-2012 d’Escola de Bàsquet i de set equips en competició federada, des de Pre-Mini a Sènior.

Senior A Temporada 2011-2012 a Primera Catalana

 

I amb una especial atenció cap el futur amb la col·laboració amb les escoles del barri, el CEIP Riu Segre, l’IES Josep Lladonosa i l’Escola La Mitjana, on el bàsquet és l’activitat extraescolar de referència, i on els fills dels antics jugadors/es comencen a seguir el camí i a estimar la samarreta groga i negra.

En la  temporada 2012-2013, va haver-hi  un canvi en la directiva , encapçalat per Jordi Mauri com a president; i també va haver-hi un canvi en la vessant de la direcció tècnica i esportiva del club, que va ha passar a ser coordinada per Ivan Macarulla. Per tant, el club va començar una nova etapa  amb il·lusió, serietat i compromís i amb l’equip Senior a la categoria de Copa Catalunya.

Durant la temporada 2012-2013, l’equip Senior A entrenat per Jorge Serna i que competia en la categoria Copa Catalunya, va assolir l’ascens de categoria a la lliga EBA i acumulava el cinquè ascens en els darrers sis anys.  En referent als equips de la base, l’equip Cadet Groc aconseguia proclamar-se campió Promoció de Lleida i  l’equip PreMini es proclamava campió Territorial de Lleida. També, l’equip Mini era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Infantil participava en la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals.

 

Senior A

Senior A Temporada 2012-2013 Copa Catalunya

 

En la  temporada 2013-2014, l’equip Senior aconseguia la permanència a la lliga EBA en la seva primera participació en la història del club.  En referent als equips de la base, l’equip Mini Groc aconseguia proclamar-se campió  Territorial de Lleida i el 6è lloc al Campionat de Catalunya. També, l’equip PreMini era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Infantil participava en la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals. I per últim, l’equip Cadet Groc, durant la segona fase, competiria a la categoria Interterritorial.

Senior EBA

Senior A Temporada 2013/2014  EBA

 

En la  temporada 2014-2015, l’equip Senior aconseguia la permanència a la lliga EBA en la seva segona participació en la història del club.  En referent als equips de la base, l’equip Mini Groc competiria a la categoria A-2 . L’equip Infantil Negre aconseguia proclamar-se campió categoria PreInfantil Territorial de Lleida i competiria a la categoria A-1. També, l’equip Infantil Groc aconseguia proclamar-se campió categoria Infantil Territorial de Lleida i perdia a les semifinals del Camiponat de Catalunya Infantil. També, l’equip PreMini Groc era sotcampió Territorial de Lleida i l’equip Junior Negre participava a la Final a Quatre de la categoria, però, va caure a les semifinals.

Senior EBA

Senior A Temporada 2014/2015  EBA

 

En la present temporada 2015-2016, l’equip Senior tornarà a competir per tercer any consecutiu a la lliga EBA.  Per altra banda, el club tindrà 12  equips, 11 d’ells seràn dels equips de la base del club, des de la categoria Junior fins a l’Escola.

CatalanEnglishSpanish